Cześć!

Jeżeli masz problem z trądzikiem lub popękanymi naczynkami krwionośnymi, to wartym uwagi będzie kwas laktobionowy. Ja już przetestowałam ten produkt i muszę wam powiedzieć, że sprawdził się całkiem dobrze. Jak działa i jakie ma właściwości?

Co to jest kwas laktobionowy?

Kwas laktobionowy należy do grupy hydrokwasów. Pozyskuje się go w procesie utleniania cukru mlekowego, czyli z laktozy. Zalicza się go do kwasów PHA, których działanie jest podobne do kwasów z grupy AHA, z tą różnicą, że są łagodniejsze dla skóry. Kwasy PHA mają małe cząsteczki, co oznacza, że nie wnikają głęboko w skórę, lecz działają na jej powierzchni. Z tego powodu kwas laktobionowy jest w sam raz dla osób z cerą wrażliwą.

Jakie właściwości ma kwas laktobionowy?

Najważniejszymi właściwościami kwasu laktobionowego są:

  • zwalczanie wolnych rodników – kosmetyki z dodatkiem kwasu laktobionowego chronią skórę przed uszkodzeniami oksydacyjnymi, które prowadzą do powstawania zmarszczek i starczych przebarwień;
  • pobudzanie rozwoju flory bakteryjnej – kwas laktobionowy działa jak prebiotyk, jest odporny na enzymy trawienne i słabo wchłania się w jelicie cienkim;
  • pomoc w gojeniu ran – kwas laktobionowy sprzyja pielęgnacji skóry, włosów, paznokci, jamy ustnej i dziąseł;
  • właściwości chelatujące – zwiększa absorbcję minerałów zawartych w zdrowej żywności.

Kwas laktobionowy w kosmetyce

W kosmetyce kwas laktobionowy jest składnikiem produktów przeciwstarzeniowych i regenerujących skórę. Dodaje się go między innymi do: kremów do twarzy i pod oczy, płynów do mycia i oczyszczających toników, delikatnych peelingów kwasowych, kosmetyków do pielęgnacji cery naczynkowej.

Jak stosować kwas laktobionowy?

Kwas laktobionowy stosuj podczas regularnej pielęgnacji w przypadku, gdy:

  • masz skórę wrażliwą i potrzebujesz delikatnie ją złuszczyć, wygładzić i rozjaśnić;
  • gruczoły łojowe pracują zbyt intensywnie, a skóra mocno się świeci;
  • chcesz spłycić małe zmarszczki i zadbać o odpowiednie nawilżenie skóry;
  • szukasz ochrony przed wolnymi rodnikami;
  • chcesz rozjaśnić blizny i przebarwienia;
  • masz kłopoty z cerą naczynkową.

Kwas laktobionowy na trądzik i atopowe zapalenie skóry

Stosowanie kwasu laktobionowego przy trądziku lub przy atopowym zapaleniu skóry daje bardzo dobre efekty kuracji. Delikatnie złuszcza naskórek, wygładza i rozjaśnia cerę. Jest bardziej tolerowany niż kwas glikolowy, bo działa łagodniej. Jeżeli zastosujemy go w zabiegu łączonym z mikrodermabrazją korundową, to pomoże zmniejszyć wydzielanie sebum na skórze trądzikowej.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *